13 Temmuz 2011 Çarşamba

No me puedo quejar! (Sikayet edemem, hersey pek guzel efenim)

- Yeni sinifimi pek sevdim. Artik bayagi bayagi konusmaya basladik, hatta ders aralarinda kahve icerken bile dun ne oldu ne bitti ispanyolca sakiyoruz.

- Yeni gectigimiz kitapta cok eglenceli. Sadece dil degil Ispanyol kulturunu de bi nevi ogrenmis oluyoruz, konularla birlikte. Mesela bugun ispanyollarin genel ozellikleriyle kendi ulkemizi kiyasladik.

- Bu ispanyollar neler yaparlar? Tanisinca sip diye hemencik yanaktan operler, tokalasma falan bilmezler, dokunarak konusalar, sarilmayi pek severler, cuma ve cumartesi gecesi mutlaka gece disari cikarlar, bir bardan ya da cafeden otekine gecerek sabahlamaya bayilirlar, olur da biryer bulmazlarsa otururr sokaklarda icerler ( yasak olmasina ragmen). Umumi tuvalet diye birsey yoktur. Ne sokaklarda ne metroda tuvalaet bulamazsiniz, cisiniz mi geldi, bir bara ya caktirmadan gireceksiniz ya da abi nolur cok sikistim "Puedo usar a bano?" diyip efendi efendi izninizi isteyeceksiniz.

- Escinseller evlenebiliyorlar. Gay, Lezbiyen fark etmez ciftler sokakta el ele rahatca dolasip, opusup koklasabiliyor.

- Ciftlerin evlenmeden bir arada aramalari normal. Ama evlilik ve evli olmama arasinda tam ortada bir durum var ve siz bunu gidip devlete soylediginiz de bir takim haklariniz garanti altina aliniyor. Mesela gidiyor diyorsunuz ki, biz birbirimizi seviyoruz, bir arada yasiyoruz, evlilik degil de olur da bana birsey olursa benim olan seylerden sevdicegim yararlanabilsin diyorsunuz, bir kagit imzaliyorsunuz, ne evli ne bekar arasi birsey oluyorsunuz.

- Monaparentales diye bir aile tipi var, anne ya da baba ile sadece herhangi biri olarak, cocuk sahibi olabiliyorsunuz.

- Bu insanlar icin aksam 11 - 12 de yemek yemek, aksam yemegi icin o saatte arkadaslarla bulusmak cok normal. Bunun sebebi olarakta isten 9 da cikmalarini gosteriyorlar.

- Japonlar ve Koreliler, biz nasilki birbirimizi gordugumuzde sapur supur opuyoruz, naber diyip, kesinlikle opmuyorlarmis efendim. Sadece sevgililerini, ya eslerini opebilirlermis. Opmek derken yanaktan opusmek, selamlasmaktan bahsediyoruz.

- Hesabi ben odicem, birak yok valla ben odicem tantanasi burada da var, Herkes birbirine birseyler ismarlamak icin yarisiyor.

- Yemege giderken nasil ki tatli gider, burada sarap makbul efenim.

- Sevdicegimiz icin, biz bir elmanin iki yarisiyiz diyoruz ya biz turkcede, ispanyollarda da var, ama onlarin ki portakal! Sevdiceginiz ispanyolsa portakalin yarisi yani "media  naranja" oluyorusunuz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder